Københavns Drengekor
Drengekor i en Coronatid

”At synge sammen, hver for sig” har fået fællessangen bag skærmen til at blomstre, men har samtidig været den helt store udfordring for alle Danmarks mange kor og korsangere.

For korsang er ikke blot lyden af din egen stemme. Korsang er et fællesskab af stemmer i samme rum. Korsang er når dit øre ”tuner” ind på stemmerne ved siden af dig, og når du mærker de andres rytme og vejrtrækning helt tæt på.

Her på Sankt Annæ Gymnasium er sangen vores fælles puls – dét, der binder os sammen i vores skoledagligdag.  Så hvad stiller man op, når Coronaen stiller uvante krav til fællesskabet?

I sangerprocession som mundbindszombie

I Københavns Drengekor har vi måttet indstille os på nye rammer og helt nye udfordringer for sangen.

Og vi skal hele tiden ændre retning, tænke om og tænke forfra. Det bliver man både usikker og modløs af – især, når man møder op til korprøve og bliver sendt direkte hjem igen fordi Alfred fra 6.v. er blevet testet positiv for Corona. Alfred, som man jo lige spillede fodbold med i går!

Eller når man i sanglokalet sidder så langt fra hinanden, at man ikke har sin gode sopranmakker at læne sig op ad. Eller når koncerten, man har glædet sig til og øvet længe frem imod, bliver aflyst fordi arrangøren ikke kan sælge billetter.

Eller når man til Allehelgen skal gå gennem domkirken i sangerprocession – uden at synge – men med mundbind, så man ligner en flok zombier!

Sang for Kronprinsen

Men noget overraskende er også sket. Trods en allestedsnærværende risiko for karantæne, forsamlingsloft og daglige meldinger om nye smittetilfælde, så blomstrer idéerne og viljen til at lykkes.

I dette efterår har Københavns Drengekor sammen med sin nye dirigent, Carsten Seyer-Hansen, sunget Duruflés Requiem i Københavns og Aarhus Domkirker.

Der var langt færre i publikum end normalt og både mandskor og dirigent har måttet balancere på tårnhøje podier for at sikre de 2 meters afstand. Men koncerterne blev gennemført og Kronprinsen, drengekorets protektor, mødte op med mundbind, for at lytte med.

Vilje til at synge trods benspænd og mundbind.

Og nu til december bliver drengene stillet over for en af de hårdeste sangermæssige udfordringer, man kan forestille sig: Inden for bare 20 dage skal de synge adventsvesper i Domkirken og radiotransmitteret højmesse 1. søndag i advent. Sammen med DR Koncertkoret og 3 andre danske kor fylder de DR Koncertsalen i den direkte DR udsendelse af ”Danmark synger Julen ind”, og et par dage efter synger de ved Kirke- og Kulturministerens årlige julekoncert, hvor regeringen og folketingets medlemmer er gæster.

Siden følger indspilningen af dette års Nytårsmidnatsgudstjeneste til udsendelse på DR1 nytårsnat og 2 mindre julekoncerter inden årets helt store prøve: 6 udgaver af Bachs Juleoratorium i både Tivolis Koncertsal og Københavns Domkirke på blot 4 dage!

Hvis man sidste år havde bedt os om at gennemføre et lignende maraton, havde vi rystet på hovedet. Ikke på vilkår!

Men vilkårene har ændret sig. Og med dem modet og viljen til at synge trods benspænd og mundbind.

Og juleaften og julemorgen synger de igen!

Følg med i Drengekorets koncerter her

KALENDER OG NYHEDER